Su & Doğalgaz & Mekanik Tesisat ustası, Tesisat tamir montaj servisi
Su tesisatı için kullanılan en yaygın borular ile ilgili yazıda su tesisatı için kullanılan boruları, özelliklerini, avantajlarını, dezavantajlarını öğrenebilirsiniz. Bakır borular, Galveniz borular, PVC borular, CPVC borular gibi pek çok su tesisatı için kullanılan boru çeşitleri bulunur.
Ev ve işyerlerinde sıhhi tesisat tesisatlarında kullanılan borular birçok farklı malzemeden üretilebilmektedir. Her mühendislikte olduğu gibi, uygulama ve proje koşullarına bağlı olarak en iyi seçenek değişir. Ayrıca, her malzemenin avantajları ve dezavantajları vardır.
Sıhhi tesisat için kullanılan en yaygın boru malzemeleri bakır, PVC, CPVC ve PEX'tir. Bu makale, bu dört malzemeye ve inşaat sektöründe bulunabilecek diğer malzemelere(galveniz, demir, çelik gibi) genel bir bakış sağlayacaktır.
Bakır çok dayanıklıdır ve çok uzun yıllar geleneksel tesisat malzemesi olmuştur. O zamandan beri başka malzemeler de tanıtıldı, ancak bakır hala en iyi seçeneklerden biridir. Bakır boruların ana dezavantajı yüksek fiyatlı olması, lehimleme ve ek bağlantı parçaları gerektirmesidir. Değeri göz önüne alındığında, bakır borular hırsızlar için de cezbedicidir.
Bakır boruların artı ve eksileri nelerdir?
PVC, sıhhi tesisatta yaygın olarak kullanılan plastik bir malzemedir. Diğer yaygın uygulamalar arasında iç mekan tesisatı, yeraltı tesisatı, havalandırma bacaları, ana su tedarik hatları, yüksek basınçlı boru tesisatı ve fırtına drenaj sistemleri yer alır.
PVC Su borularının avantajları
PVC su borularının dezavantajları
Adından da anlaşılacağı gibi CPVC, daha yüksek klor içeriğine sahip PVC borulardır. CPVC, normal PVC'den farklı olarak sıcak su ve içme suyu için uygundur. Bakır ile karşılaştırıldığında, CPVC borular daha pürüzsüzdür ve su akarken daha az ses çıkarırlar. CPVC boruları ayrıca enerji kaybını önlemek için yalıtılmıştır, metalik borulardan daha esnektir ve yangına dayanıklıdır.
CPVC su boruları avantajları
CPVC su boruları dezavantajları
PEX borular, sıhhi tesisattaki en büyük yeniliklerden biri olarak kabul edilir. PEX, bir hortuma benzer son derece esnek bir boru olup, kenarların ve engellerin etrafında bükülebilir. Ayrıca sıkıştırma fitingleri kullanır ve yapıştırıcı gerektirmez.
PEX, bakır da dahil olmak üzere mevcut borularla kolayca kullanılabilir, bu da onu onarımlar ve güçlendirmeler için mükemmel hale getirir. PEX, PVC'den daha yüksek bir maliyete sahipken, kurulum maliyetleri daha düşüktür ve bakım minimumdur. PEX boru ve ek parçaları 30 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır, ancak 2010'dan sonra popülerlik kazanmıştır.
PEX su tesisatı boruları avantajları
PEX su tesisatı boruları dezavantajları
Çok yönlülüğü nedeniyle, PEX boru tesisatı, güçlendirme ve tadilatlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. PEX ayrıca, düşük havalandırmalı, boruların yapıştırıcı ile birleştirilmesinin tehlikeli olabileceği alanlarda da kullanılır. Malzeme, sıcak ve soğuk su temini için uygundur.
Bu malzemeler geçmişte en çok kullanılan su tesisatı borularındandır, ancak olumsuz etkilerinden dolayı artık kullanılmıyor:
Galvanizli çelik aynı zamanda sıhhi tesisattaki uygulamalarını sınırlayan ağır bir malzemedir.
Paslanmaz çelik borular dayanıklıdır ancak çok pahalıdır, bakır borulardan bile daha pahalıdır. Kıyı ortamları gibi korozyona eğilimli alanlarda kullanılırlar. Bu malzeme aşağıdaki avantajları sunar:
Dökme demir borular tesisat boruları içinde en ağır olanıdır. Çok dayanıklıdırlar ve dökme demir boru sisteminin parçalarını değiştirmek için PVC kullanımına izin verirler. Ancak, dökme demir borular çok ağırdır ve kurulum sırasında ek destekler gerektirir.
Dökme demir boruların bazı yaygın uygulamaları, drenaj ve kanalizasyon sistemlerindeki ana borular gibi su dağıtım sistemleri ve yeraltı tesisatlarıdır.
Su tesisatı için kullanılan en yaygın borular ile ilgili yazıda su tesisatı için kullanılan boruları, özelliklerini, avantajlarını, dezavantajlarını öğrenebilirsiniz. Bakır borular, Galveniz borular, PVC borular, CPVC borular gibi pek çok su tesisatı için kullanılan boru çeşitleri bulunur.
Gömme rezervuar, su haznesinin duvarın içerisine gizlendiği rezervuar modelidir. Bu rezervuarların pek çok avantajı bulunur. gömme rezervuar, tamiri de teknik personel için oldukça basittir
Tesisat kelime anlamı, Türk Dil Kurumu’na göre belli bir işin sağlanmasına yardım eden araçların uygun yerlere döşenmesi veya döşenen bu araçların tümü, döşem, donanım demektir. Genel anlamda ise inşaat işlerinde makine ve doğalgaz mühendisliğinin alanlarına giren tesisat işleri olarak adlandırılır.
Tesisatçı servisi olarak ne iş yaptığımıza kısaca değinecek olursak başta su tesisatı olmak üzere doğalgaz tesisatçı ustası telefonu, doğalgaz ocak hortumu değiştirme, mutfak musluğu değiştirme, taharet musluğu değiştirme, banyo bataryası değiştirme, lavabo tıkanıklığı açma gibi mekanik tesisat ile ilgili tüm işlerinizi yapmaktayız.
Tesisatçı Hamit Usta: 0530 610 80 58
© 2024 istanbultesisatustasi.com by Tesisatçı Hamit Usta | Karadeniz Cad. Matbaa Sokak No:1/2 Ümraniye.